Assalamualaikum / Salam Sejahtera

Selamat Datang Ke Jabatan Matematik

Institut Pendidikan Guru Kampus Bahasa Melayu, Lembah Pantai, Kuala Lumpur.

Jabatan Matematik IPG KBM terletak di Tingkat 11, Menara IPG KBM. Jabatan Matematik digerakkan oleh seorang Ketua Jabatan dan empat orang pensyarah akademik yang dibantu oleh seorang Pembantu Am Pentadbiran.

Friday, May 21, 2010

Lawatan Akademik MT2313P Ke Pusat Sains Negara

Peserta Lawatan Akademik ke Pusat Sains Negara

Pada 3 April 2010, seramai 22 pelajar dari PPISMP 2G yang diiringi oleh seorang pensyarah pebimbing Jabatan Matematik telah mengadakan lawatan akademik ke Pusat Sains Negara. Lawatan tersebut bertujuan untuk mendedahkan kepada pelajar lebih mendalam mengenai matematik. Di samping itu, lawatan ini juga bertujuan untuk pelajar memahami konsep-konsep yang telah dipelajari dalam kuliah seterusnya praktikalnya diterapkan dari lawatan tersebut.

Rombongan tersebut telah memulakan perjalanan dari IPG Kampus Bahasa Melayu pada pukul 8 pagi. Semasa dalam perjalanan menuju ke lokasi, pensyarah pembimbing iaitu Puan Nor Afizah Bt Mohd Noor telah memberi sedikit taklimat mengenai lawatan tersebut. Perjalanan tersebut mengambil masa selama 45 minit. Setelah sampai di sana, semua peserta menikmati sarapan pagi sebelum memulakan lawatan. Semua pelajar berpecah dan membuat kajian masing-masing serta dibimbing oleh staf bantuan yang bertugas di sana. Pada pukul 10 pagi, peserta lawatan dan semua pengunjung di situ telah diminta untuk berkumpul diruang tengah pusat tersebut untuk menyaksikan pertunjukkan serta eksperimen mengenai sains. Walaupun pertunjukkan tersebut tidak ada kena mengena dengan objektif lawatan, tetapi semua peserta tetap memberi komitmen untuk menambahkan ilmu yang mereka ada. Mereka juga tidak melepaskan peluang untuk menjadi sukarela dalam pertunjukkan tersebut.

Salah Seorang Peserta Lawatan Menjadi Sukarela

Selepas tamat pertunjukkan, pensyarah pembimbing telah memberi arahan berkumpul dalam bas untuk bertolak pulang. Setelah semua pelajar berkumpul, bas pun bertolak meninggalkan Pusat Sains Negara tersebut. Menurut beberapa pelajar, mereka menyatakan lawatan ini memberi kesan yang mendalam serta memberi banyak ilmu pengetahuan.

No comments:

Post a Comment