Assalamualaikum / Salam Sejahtera

Selamat Datang Ke Jabatan Matematik

Institut Pendidikan Guru Kampus Bahasa Melayu, Lembah Pantai, Kuala Lumpur.

Jabatan Matematik IPG KBM terletak di Tingkat 11, Menara IPG KBM. Jabatan Matematik digerakkan oleh seorang Ketua Jabatan dan empat orang pensyarah akademik yang dibantu oleh seorang Pembantu Am Pentadbiran.

Monday, June 6, 2011

Angin Ahmar Mendorong Pesara Cipta Fomula Matematik

JALUDIN menunjukkan buku formula matematik karangannya di Ampang semalam.


HKOSMO 7 JUN, KUALA LUMPUR – Derita penyakit angin ahmar yang menyerang Jaludin Meran, 66, di sini pada tahun 2008 mendorong kejayaannya mencipta formula cara mudah menguasai Matematik.

Jaludin yang pernah berkhidmat sebagai Pengawal Trafik Udara, Tentera Udara Diraja Malaysia selama 12 tahun memberitahu, semasa sakit, dia banyak mencari formula Matematik kerana proses berfikir itu banyak membantu pemulihannya.

“Selepas itu, saya banyak buat kajian dan mendapati jika ingin kembali sihat saya perlu banyak buat latihan menggunakan otak dan disebabkan saya suka Matematik, jadi saya cipta formula untuk menguasainya.

“Selama setahun setengah saya mencuba dan kini saya berjaya mencipta cara mudah untuk menguasai Matematik menggunakan teknik kira sebelah kiri dan melalui sistem kod,” katanya ketika ditemui Kosmo! di Taman Kosas di sini semalam.

Menurut Jaludin, formula tersebut sesuai untuk pelajar untuk menguasai Matematik kerana kesemua formula itu termasuk kaedah menghafal kalendar ditulis dalam sebuah buku setebal 110 halaman yang bertajuk Be A Math Genius In 10 Days.

Bagaimanapun, bekas guru Matematik di Sekolah Antarabangsa Kuala Lumpur itu berhasrat menerbitkan buku berkenaan dan masih mencari penerbit bagi mencetak dan memasarkan bukunya.

1 comment: